Super produkty

Rozgrzewające przyprawy idealne na sezon jesienno-zimowy

poniedziałek, 25 listopad 2019 13:08 Napisał
Stosowanie przypraw to idealny sposób na naturalne wzmocnienie organizmu. Warto więc w sezonie jesienno zimowym dodatkowo wspomóc swój organizm i ogrzać go od środka. Właściwości lecznicze niektórych z nich dodatkowo wspomagać będą w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. Czy wiesz juz co stosować aby nie dać się jesieni ? :) 


Imbir

Zawiera szereg olejków lotnych oraz oleożywice, a także ważne makroelementy takie jak fosfor, magnez, potas. Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na substancje bioaktywne, które m.in. mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne mogące korzystnie wpływać na organizm człowieka. Zaleca się stosowanie świeżego imbiru, ponieważ ta forma odznacza się większą skutecznością w zwalczaniu chorób i wszelkich innych dolegliwości w porównaniu z imbirem suszonym. Unikaj imbiru, jeśli chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy. Sprawdzi się do doprawiania owoców morza, dań z wołowiny, drobiu, ryżu czy też do słodkich wypieków. Świeży, pokrojony w plastry będzie wyśmienity do aromatyzowania napojów. Najczęściej używa się go do doprawiania herbat czy kaw.



Goździki

Mają silny, swoisty, przyjemny aromat, zbliżony do kwiatu o tej samej nazwie i paląco-szczypiący smak. Goździki mają wiele właściwości leczniczych, między innymi są także używane do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego oraz wykazują antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości, które ułatwiają powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia lub grypy. Przyprawę można stosować do kompotów, win, sosów i owoców. Goździki dobrze komponują się z herbatami czarnymi oraz zielonymi.




Kardamon

Charakteryzuje się ostrym, korzennym, słodkim i piekącym smakiem oraz cytrynowo–imbirowym zapachem. Kardamon, oprócz tego, że nadaje potrawom wyjątkowego smaku, posiada wiele właściwości zdrowotnych i z tych powodów uważany jest za jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kardamonem można przyprawiać pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Pomysłów na przygotowanie napojów z użyciem kardamonu jest wiele, można przygotować napar z samego kardamonu. Jeżeli chcemy uzyskać mniej intensywny aromat można dodać zgnieciony kardamon do herbaty. Często również wykorzystuje się go jako dodatek do kawy.


Cynamon

Jest popularną przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca o charakterystycznym słodkawo-korzennym, lekko piekącym smaku i silnym aromacie. Cynamon wspomaga leczenie wielu dolegliwości związanych z m.in. układem pokarmowym. Przyprawę tą najczęściej wykorzystuje się do wyrobów cukierniczych, ale także do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, kompotów, herbat, kaw, gorących czekolad, nalewek



Chilli

Wyróżnia się intensywnym zapachem i wysublimowanym, wyjątkowym smakiem. Papryczka chilli cieszy się dużą popularnością ze względu na to, że wykazuje liczne właściwości lecznicze. Należą do nich między innymi zapobieganie zakrzepom krwi, pomoc w zwalczeniu przeziębienia, działanie przeciwbólowe. Przyprawę warto dodawać do praktycznie wszystkich dań, gdyż doskonale pasuje do wszystkiego, także do kawy, kakao i gorzkiej czekolady.

Nasiona chia

czwartek, 08 grudzień 2016 12:38 Napisał

Nasiona chia




Nasiona szałwii hiszpańskiej (salvia hispanica) pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiły podstawę lokalnej diety. Te małe ziarenka kryją w sobie moc leczniczą oraz wiele cennych składników odżywczych:

 

Młody jęczmień

czwartek, 08 grudzień 2016 12:37 Napisał

Młody jęczmień


W ostatnim czasie bardzo często mówi się o niezwykłych właściwościach młodego jęczmienia- proszku pozyskiwanego z mielonych liści jęczmienia. Nie bez powodu określany jest „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”. Zawiera bowiem moc witamin, minerałów i aminokwasów. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, dodaje energii i sił witalnych, pozwala zgubić męczące nas zbędne kilogramy.

Przeciwutleniacze - co warto o nich wiedzieć?

poniedziałek, 05 grudzień 2016 14:26 Napisał
Przeciwutleniacze - jak działają?

Przeciwutleniacze pozwalają utrzymać odpowiednie stężenie wolnych rodników (RTF- reaktywnych form tlenu), a także hamują ich powstawanie.