Super produkty

Seitan - z czym to się je ?

czwartek, 18 czerwiec 2020 09:49 Napisał
Czym jest Seitan ?

Mięso Buddy lub kofu – to funkcjonujące w Chinach określenia na ten znakomity substytut mięsa dla wegan. Coraz częściej wybierany także przez zagorzałych mięsożerców. Seitan to nic innego jak czysty gluten, czyli białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Po przyrządzeniu jego konsystencja do złudzenia przypomina mięso, bardziej niż tofu czy tempeh.




Wartości odżywcze

Seitan jest obfity w białko roślinne – 150g produktu zaspokaja zapotrzebowanie na ten makroskładnik nawet u bardzo aktywnych osób. Charakteryzuje się również dużą ilością błonnika. Należy jednak wspomnieć, że nie stanowi pełnoprawnej alternatywy dla mięsa. Mimo podobnego smaku, nie zawiera on pewnych aminokwasów potrzebnych do prawidłowego odżywienia organizmu, dlatego lepiej stosować go jako ciekawe urozmaicenie diety, a nie jej podstawę.




Otrzymywanie

Powstaje w wyniku wypłukiwania skrobi z mąki pszennej. Składa się więc prawie wyłącznie z białka – glutenu. Nie mogą spożywać go osoby chore na celiakię ani uczuleni na gluten.

Jego przygotowanie jest łatwe, jednak czasochłonne. Z 1,5 kg zwykłej mąki pszennej otrzymuje się około 700g produktu. Mąkę wyrabia się z 1l wody na gładkie i jednolite ciasto. Należy zanurzyć masę w wodzie do czasu aż skrobia rozmięknie, a następnie delikatnie wyrabiać ją pod bieżącą wodą. Proces ten przeprowadza się do momentu, gdy spływająca woda będzie przezroczysta, a może to potrwać nawet godzinę. To co pozostanie w dłoniach to właśnie seitan – gluten w żółtawym kolorze o elastycznej konsystencji. Jeżeli nie mamy na to czasu, z łatwością można również kupić gotowy produkt.




Jak nadać mu smak?

Gluten nie ma żadnego konkretnego smaku. Podobnie jak surowe mięso. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata. Oryginalna receptura zawiera jedynie czosnek, algi kombu oraz sos sojowy. Doprawić go jednak można na swój sposób dodając do bulionu ulubione przyprawy.

Masę najlepiej podzielić na mniejsze kawałki, wedle uznania i wrzucić do wrzącego bulionu. Pod wpływem wrzącej wody otrzymany produkt może zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie, dlatego warto wybrać większy garnek. Czas gotowania wynosi około 40 minut.

Otrzymany półprodukt nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania czy duszenia. Doskonale sprawdza się jako składnik wegańskiego gulaszu, kotletów czy dań przygotowywanych techniką stir-fry.

Można eksperymentować z nim do woli! :) 

Rozgrzewające przyprawy idealne na sezon jesienno-zimowy

poniedziałek, 25 listopad 2019 13:08 Napisał
Stosowanie przypraw to idealny sposób na naturalne wzmocnienie organizmu. Warto więc w sezonie jesienno zimowym dodatkowo wspomóc swój organizm i ogrzać go od środka. Właściwości lecznicze niektórych z nich dodatkowo wspomagać będą w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. Czy wiesz juz co stosować aby nie dać się jesieni ? :) 


Imbir

Zawiera szereg olejków lotnych oraz oleożywice, a także ważne makroelementy takie jak fosfor, magnez, potas. Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na substancje bioaktywne, które m.in. mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne mogące korzystnie wpływać na organizm człowieka. Zaleca się stosowanie świeżego imbiru, ponieważ ta forma odznacza się większą skutecznością w zwalczaniu chorób i wszelkich innych dolegliwości w porównaniu z imbirem suszonym. Unikaj imbiru, jeśli chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy. Sprawdzi się do doprawiania owoców morza, dań z wołowiny, drobiu, ryżu czy też do słodkich wypieków. Świeży, pokrojony w plastry będzie wyśmienity do aromatyzowania napojów. Najczęściej używa się go do doprawiania herbat czy kaw.



Goździki

Mają silny, swoisty, przyjemny aromat, zbliżony do kwiatu o tej samej nazwie i paląco-szczypiący smak. Goździki mają wiele właściwości leczniczych, między innymi są także używane do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego oraz wykazują antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości, które ułatwiają powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia lub grypy. Przyprawę można stosować do kompotów, win, sosów i owoców. Goździki dobrze komponują się z herbatami czarnymi oraz zielonymi.




Kardamon

Charakteryzuje się ostrym, korzennym, słodkim i piekącym smakiem oraz cytrynowo–imbirowym zapachem. Kardamon, oprócz tego, że nadaje potrawom wyjątkowego smaku, posiada wiele właściwości zdrowotnych i z tych powodów uważany jest za jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kardamonem można przyprawiać pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Pomysłów na przygotowanie napojów z użyciem kardamonu jest wiele, można przygotować napar z samego kardamonu. Jeżeli chcemy uzyskać mniej intensywny aromat można dodać zgnieciony kardamon do herbaty. Często również wykorzystuje się go jako dodatek do kawy.


Cynamon

Jest popularną przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca o charakterystycznym słodkawo-korzennym, lekko piekącym smaku i silnym aromacie. Cynamon wspomaga leczenie wielu dolegliwości związanych z m.in. układem pokarmowym. Przyprawę tą najczęściej wykorzystuje się do wyrobów cukierniczych, ale także do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, kompotów, herbat, kaw, gorących czekolad, nalewek



Chilli

Wyróżnia się intensywnym zapachem i wysublimowanym, wyjątkowym smakiem. Papryczka chilli cieszy się dużą popularnością ze względu na to, że wykazuje liczne właściwości lecznicze. Należą do nich między innymi zapobieganie zakrzepom krwi, pomoc w zwalczeniu przeziębienia, działanie przeciwbólowe. Przyprawę warto dodawać do praktycznie wszystkich dań, gdyż doskonale pasuje do wszystkiego, także do kawy, kakao i gorzkiej czekolady.

Nasiona chia

czwartek, 08 grudzień 2016 12:38 Napisał

Nasiona chia




Nasiona szałwii hiszpańskiej (salvia hispanica) pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiły podstawę lokalnej diety. Te małe ziarenka kryją w sobie moc leczniczą oraz wiele cennych składników odżywczych:

 

Młody jęczmień

czwartek, 08 grudzień 2016 12:37 Napisał

Młody jęczmień


W ostatnim czasie bardzo często mówi się o niezwykłych właściwościach młodego jęczmienia- proszku pozyskiwanego z mielonych liści jęczmienia. Nie bez powodu określany jest „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”. Zawiera bowiem moc witamin, minerałów i aminokwasów. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, dodaje energii i sił witalnych, pozwala zgubić męczące nas zbędne kilogramy.

Przeciwutleniacze - co warto o nich wiedzieć?

poniedziałek, 05 grudzień 2016 14:26 Napisał
Przeciwutleniacze - jak działają?

Przeciwutleniacze pozwalają utrzymać odpowiednie stężenie wolnych rodników (RTF- reaktywnych form tlenu), a także hamują ich powstawanie.